2 december 2021

Al actief in de psychologie? Uitbreiden met schematherapie is een boeiende optie!

2 min read
schematherapie opleiding

Wanneer je al actief bent in het werkveld van de psychologie, dan ben je ongetwijfeld al op de hoogte van de stroming van de schematherapie. Dit is een bijzonder boeiende tak van de psychologie; een tak waar ook jij deel van kunt uitmaken als je je reeds in deze sector begeeft. Om een schematherapeut te worden volg je een speciale schematherapie opleiding. Deze bestaat doorgaans uit twee delen: de basisopleiding en de vervolgopleiding. Rond je deze succesvol af, dan kun je in principe per direct als professionele schematherapeut aan de slag.

schematherapie opleiding

Waarom is deze opleiding zo interessant?

Elk onderdeel van de psychologie is boeiend, maar voor schematherapie geldt dat in het bijzonder. Deze therapie is bedoeld voor mensen met gedragsstoornissen. Let wel: het gaat hierbij om cliënten met stoornissen die vaak niet gelijk opvallen bij hun omgeving. Het zijn meer dan eens heel subtiele gedragingen bij specifieke gebeurtenissen, omstandigheden of opmerkingen. De impact bij de cliënt is evenwel groot: vaak wordt het dagelijkse leven behoorlijk belemmerd en de levenskwaliteit verlaagd door de stoornis. Maar mocht je als therapeut kunnen helpen bij het verhelpen of bij ‘plaatsen’ van deze stoornis waardoor de cliënt een beter leven heeft, dan kan het niet anders of dat geeft je een grote voldoening. Dit is niet alleen belangrijk voor jou en de cliënt, in feite is de hele maatschappij erbij gebaat.

Hoe zit het met de toelatingseisen voor deze opleiding?

Wat de toelatingseisen van een schematherapie opleiding zijn kan per opleidingsaanbieder verschillen. Je kunt er evenwel het best van uitgaan dat je je reeds als bijvoorbeeld vaktherapeut, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater actief moet zijn – of een opleiding daartoe moet volgen – om de opleiding tot schematherapeut te mogen aanvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *