2 december 2021

Beroepen waar je lang voor moet leren

2 min read
advocaat worden
Er zijn veel beroepen waar je lang voor zult moeten leren. Je krijgt een verantwoordelijke functie en zult dus ook genoeg geld gaan verdienen. Voor welke beroepen zit je een poos in de schoolbanken?

Advocaat – 10 jaar

Als je advocaat wilt worden dan moet je gymnasium hebben gedaan. Daarna kun je de bacheloropleiding volgen. De rechtenstudie is heel erg breed. Je leert niet zozeer alle wetten en regeltjes uit je hoofd, je leert vooral hoe het rechtssysteem werkt. Na de bacheloropleiding kun je een masteropleiding gaan volgen. Dit is echt een verdieping van de eerste 4 jaar. Je bent na het behalen van deze opleiding nog geen advocaat, je bent jurist. Wil je advocaat worden? Dan kun je de beroepsopleiding Advocatuur volgen. Vervolgens kun je bij een bedrijf als BvdV aan de slag gaan als advocaat. Je kunt ook advocaat worden via het HBO. Na het HBO moet je een schakeljaar volgen alvorens je kan deelnemen tot de universitaire masteropleidingen. Ben je eenmaal advocaat? Dan kun je nog een bepaalde richting kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld arbeidsrecht advocaat in Utrecht worden.

Dokter – 9 tot 12 jaar

De langst durende opleiding die je kan volgen is de opleiding tot dokter. 12 jaar maar liefst ben je bezig om dokter te worden. Na een bachelorfase van 4 jaar ben je er nog lang niet. Zo moet je na je bachelorfase een masterfase van 4 jaar doorlopen. Na de masterfase kun je een specialisatie kiezen. Zo kun je ervoor kiezen voor verschillende specialisaties: de specialisatie tot huisarts (3 jaar), de specialisatie tot internist (4 jaar), de specialisatie tot oogarts (5 jaar), de specialisatie tot KNO-arts (5 jaar) en langste van allemaal de specialisatie tot chirurg (6 jaar). Als je de specialisatie tot chirurg volgt dan ben je maar liefst 12 jaar aan het studeren.

Rechter – 9 tot 11 jaar (exclusief werkervaring tussendoor)

Als je rechter wilt worden dan doorloop je aan het begin hetzelfde traject als de advocaat. Je volgt een rechten bacheloropleiding en daarna ga je de masteropleiding. Je bent na het afstuderen jurist. Je moet minstens 2 jaar werkervaring hebben om met de rechtersopleiding te kunnen beginnen. Die rechters opleiding duurt minimaal 15 maanden en maximaal 4 jaar. Als je de werkervaring die je tussen de master en de universitaire opleiding erbij rekent en 4 jaar doet over de rechtersopleiding, dan ben je maar liefst 13 (!) jaar bezig.