2 december 2021

De leskwaliteit als leraar verbeteren

2 min read

Als leraar kom je vaak voor een hoop uitdagingen te staan. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals de aandacht van de klas houden. Maar dit zijn met name hele grote uitdagingen. Als je les geeft bereid je je leerlingen namelijk voor op de periode na hun schooltijd. Jij hebt dus een groot aandeel in de mate waarop zij zich zullen weerhouden in de samenleving en je wilt ze daarom zo goed mogelijk voorbereiden. In dit artikel zullen we je daarom wat tips geven die je kunt gebruiken om de kwaliteit van je lessen te verbeteren en zo het beste uit de leerlingen naar boven te halen!

Formatief handelen

Maak meer gebruik van formatief handelen tijdens je lessen. Formatief handelen gaat ervan uit dat we een eerst een doel kiezen en daarna gaan kijken wat er voor nodig is om dit doel te bereiken. Benadruk waarom formatief handelen belangrijk is, maar laat je leerlingen het vooral ervaren. Mensen leren namelijk veelal van de praktijk. Het kan dus erg leerzaam zijn jouw leerlingen kennis te laten maken met een specifieke situatie waarbij zij bepaalde kennis nodig zullen hebben, zodat zij weten waarvoor ze de theorie zullen moeten leren. Als je ze vervolgens weer vroeg zal laten falen kun je er snel achterkomen waar ze nog achterlopen en wat moet worden bijgeschaafd.

Betrek de ouders erbij!

Mocht een leerling deze doelen toch niet snel genoeg behalen, dan is het verstandig de betrokkenheid bij de ouders te vergroten. Er kunnen van allerlei redenen zijn, waarom een kind niet op dezelfde manier leert als zijn medeleerlingen. Door ouders betrokken te maken bij het ontwikkelproces van zo’n kind kun je vaak de kwaliteit van het onderwijs een aardig stuk verbeteren!