20 januari 2022

Digitale geletterdheid

2 min read
Digitale Geletterdheid

Als onderwijsinstelling vooruitstrevend opereren? Bied digitale geletterdheid aan als vak

Als je aan het hoofd staat van een middelbare school, dan neem je daarmee een essentiële maatschappelijke positie in. Een school heeft namelijk een belangrijke rol in het opvoeden en onderwijzen van mensen van tussen de pakweg elf en achttien jaar. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed in de gaten houdt welke veranderingen zich voordoen in de samenleving. Lesprogramma’s dienen daar namelijk zo goed mogelijk op te worden afgestemd. Zo is er in de moderne maatschappij eigenlijk geen ontkomen meer aan om genoeg aandacht te besteden aan het thema digitale geletterdheid. Hieronder vallen onder meer zaken als mediawijsheid en basisvaardigheden op het gebied van ICT. Lees in de volgende alinea waarom digitale geletterdheid als vak erg belangrijk is voor tieners.

Digitale Geletterdheid

Redenen waarom digitale geletterdheid bijbrengen hard nodig is

Om deze redenen hebben jeugdigen baat bij een vak waarbij hun digitale geletterdheid wordt verbeterd:

  • De rol van sociale media in onze levens is tegenwoordig groot. Dat geldt misschien zelfs extra voor jeugdigen. Men zal dus moeten leren wat de mogelijkheden, maar zeker ook wat de gevaren en nadelen zijn van social media.
  • Vooral – maar niet alleen – via social media wordt vaak nepnieuws verspreid. Daarom moeten leerlingen leren hoe ze nepnieuws kunnen onderscheiden van werkelijk nieuws. Ook dient te worden onderwezen waarom het belangrijk is zelf geen nepnieuws te verspreiden.
  • Zeer veel zaken dien je tegenwoordig online te regelen. Voor tienerkinderen geldt dat inmiddels ook. Daarom is het zinvol ze een aantal basisvaardigheden op het gebied van ICT bij te brengen. Zo raakt iedereen wegwijs op de digitale wegen.
  • Online pesten komt helaas geregeld voor. Het is dan ook cruciaal dat leerlingen al vroeg leren waarom dat schadelijk is en hoe je hierop moet reageren als het jou overkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *