2 december 2021

Hoe herken ik hoogbegaafdheid bij volwassenen?

2 min read

Bij veel mensen wordt hoogbegaafdheid vastgesteld als ze nog kind zijn. Maar ook bij volwassenen zijn er kenmerken te onderscheiden. Gifted People biedt een lijst met kenmerken hoogbegaafdheid volwassenen aan. Klik hier voor de website van Gifted People. 

Volwassen hoogbegaafdheid

Volwassenen vertonen iets andere kenmerken van hoogbegaafdheid dan kinderen. Volwassenen zitten nu eenmaal niet meer in een fase waarin je non-stop aan het leren bent en in een klas zit met leeftijdsgenoten die hetzelfde doormaken. Deze leeftijdsgenoten fungeren vaak als handige nulmeting om te kijken of een persoon kenmerken van hoogbegaafdheid vertoont. Bij volwassenen zijn er ook zeker kenmerken te herkennen en die volgen in de volgende alinea. 

Kenmerken

Kenmerken van hoogbegaafdheid bij volwassen kunnen verschillend zijn. Een aantal veel voorkomende eigenschappen zijn hoogintelligent zijn en sterke autonomie. Daarnaast wordt hoogsensitiviteit vaak ook gekoppeld aan hoogbegaafd zijn. Hoogsensitiviteit houdt in dat een persoon uitzonderlijk betrokken is bij emoties van anderen en deze vaak ook aan kan voelen en soms overneemt. Ook wordt een hoogbegaafd persoon vaak omschreven als een snelle en slimme denker. 

Problemen

Zowel als bij kinderen als volwassenen kan hoogbegaafdheid problemen opleveren. Bij kinderen uit zich dit vooral in op een andere manier leren waardoor scholen soms te traag gaan voor een hoogbegaafd kind. Bij volwassenen zitten problemen met hoogbegaafdheid vaak in de samenwerking met bijvoorbeeld collega’s. De samenwerking is voor beide partijen vaak complex en intensief. Wanneer 2 mensen heel anders denken zorgt dat doorgaans voor communicatieproblemen. Zo ook tussen hoogbegaafde en niet-hoogbegaafden. 

Voordelen

Maar naast problemen kan hoogbegaafdheid bij volwassenen ook veel voordelen opleveren. Een hoogbegaafd persoon wordt vaak omschreven als hyperintelligent en sensitief. Deze sensitiviteit kan helpen om de samenwerking met collega’s beter te laten verlopen. En een hoogbegaafde collega is vaak intelligent en kan zich goed concentreren. Hier kunnen andere collega’s vaak mooi van leren en zo vult het team elkaar mooi aan. Voor iedereen voordelig dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *