2 december 2021

Hoe wordt je vrachtwagenchauffeur?

2 min read
vrachtwagens

Om als vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan zal je allereerst je rijbewijs C moeten halen. Naast dit groot rijbewijs moet je ook de Code 95 halen. De Code 95 heb je nodig om als professioneel vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen. Wil je beginnen aan de opleiding tot rijbewijs C? Dan moet je in ieder geval in bezit zijn van rijbewijs B.

Waar kan ik de opleiding volgen?

Simpel gezegd kan je de opleiding vanuit bijna elke plaats in Nederland volgen. De locaties van verschillende rij-opleiders zijn goed verdeeld, waardoor er bijna altijd wel een opleiding locatie bij jou in de buurt is. Voor het halen van je rijbewijs C moet je ook je vrachtwagen theorie halen. Hiervoor kan je gewoon vanuit huis online leren en oefenen. Wanneer je rijbewijs C en code 95 hebt gehaald kan je ervoor kiezen om ook rijbewijs CE te halen.

Verschil tussen rijbewijs C en CE?

Het verschil in deze rijbewijzen zit voornamelijk in het gewicht en de lengte van het te besturen voertuig. Zo mag je zowel met het rijbewijs C als CE op voertuigen gereden worden waar de toegestane maximum massa hoger is dan 3.500 kg. Echter mag achter dit voortuig met rijbewijs C een aanhangwagen gekoppeld worden met een maximaal gewicht van 750 kg. Bij het rijbewijs CE ligt het maximale gewicht van de aanhangwagen boven de 750 kg.

Wat verdient een vrachtwagenchauffeur?

Aangezien je van plan bent om de opleiding tot vrachtwagenchauffeur te volgen is het misschien ook wel leuk om te weten hoeveel je gaat verdien. Echter hangt dit wel van een aantal factoren af. Dit verschilt bijvoorbeeld per werkgever, branche en CAO, maar ook of je binnenlandse of buitenlandse ritten doet. Het salaris van een nationaal vrachtwagenchauffeur ligt in Nederland gemiddeld tussen de € 1900,- en € 2600,- bruto per maand. Je hebt daarnaast recht op toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk, ’s nachts werken en werken op feest- of weekenddagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *