2 december 2021

Kun je mbo versneld doen?

2 min read

De meeste mbo 4 opleidingen bij mbostart duren 3 tot 4 jaar. Niet iedereen hoeft er zo lang over te doen. Soms wil je nog verder studeren of heb je om andere redenen behoefte aan een versneld traject voor een van de mbo 4 opleidingen. Bij een verkort traject heb je je diploma binnen 1 of 2 jaar al.

Waarom versneld mbo?

Er zijn meerdere redenen te bedenken om je mbo versneld te halen. Het kan zijn dat je erg ambitieus bent en hard wil werken. Maar het kan ook het geval zijn dat je heel graag een hbo-opleiding hierna wil doen, waarbij je eigenlijk liefst zo snel mogelijk wil doorstromen. Ook zijn er mensen die een hbo-studie willen doen maar geen havo hebben afgemaakt, en dus via mbo een alternatieve route nemen. Tot slot is het mogelijk dat je een vakopleiding op mbo niveau 3 hebt gedaan en nu graag een van de mbo 4 opleidingen wil volgen in dezelfde richting, maar wel sneller dan normaal. In dat geval kies je voor een specialistenopleiding.

Hoe gaat het in z’n werk?

Je hebt besloten dat het pad dat jij wil bewandelen gebaat is bij een versnelde mbo opleiding. Maar hoe zet je dat nou in gang? Mbostart kan het je stap voor stap uitleggen: je meldt je aan bij een normale mbo-school en bespreekt wat de mogelijkheden zijn. In je eerste jaar blijkt dan vaak al of het mogelijk is voor jou om je mbo opleiding sneller af te ronden. Een andere mogelijkheid is dat je reeds een vooropleiding hebt gedaan die raakvlakken heeft met je huidige mbo opleiding. Dan kan je vaak bepaalde delen van de opleiding overslaan, want die heb je al gehad. Vaak zijn dit vakken uit het eerste jaar.

Goed om te weten

Niet iedere mbo opleiding kent een versneld traject. Het is daarom aan te raden om eerst de website van je mbo-school grondig te bestuderen. Versnelde mbo trajecten vind je vooral op niveau 4, maar ook enkele niveau 3 of niveau 2 opleidingen zijn versneld te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *