2 december 2021

Wanneer kan het CBR een medische keuring vragen?

2 min read
rijbewijs

Het CBR. De laatste maanden – dan niet jaren – is deze overheidsinstantie vaak in het nieuws. In veel gevallen helaas niet positief. De reden? Het tekort aan personeel om de wachttijden voor medische keuringen op te vangen. Samen met externe keuringsbureaus, zoals: Rijbewijsbelang, proberen zij deze problemen bij de wortel aan te pakken. Maar in welke gevallen moet u eigenlijk een medische keuring ondergaan? De specialisten van Rijbewijsbelang geven u het antwoord.

Bij het halen van een rijbewijs

Iedere beginnende bestuurder krijgt ermee te maken. Of u nu praktijkexamen wilt doen om heerlijk te mogen auto- of motorrijden: het invullen van een Gezondheidsverklaring – ook wel Eigen Verklaring genoemd – is verplicht. Heeft u één van de vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is een medische keuring tevens verplicht. In dat geval moet u een rijtest van het CBR én een keuring door een psycholoog en psychiater ondergaan. Voor dat laatste kunt u terecht bij de specialisten van Rijbewijsbelang.

Bij een medische situatie

De gezondheid van bestuurders is in grote mate bepalend voor de verkeersveiligheid in Nederland. Het is aan het CBR – en de keuringsbureaus, waaronder: Rijbewijsbelang – de taak om deze mensen zo snel en adequaat mogelijk te keuren. Dit doen zij allereerst door een rijtest af te nemen. Ook moeten mensen uit deze groep vaak met een psycholoog en psychiater in gesprek. Bij Rijbewijsbelang keuren ze onder andere om mensen met: AD(H)D Autisme Depressie

Bij verlengen na uw 75ste

De groep die op dit moment het meeste in het nieuws zijn, zijn de 75-+ers. Deze groep bestuurders kampt al jarenlang met ellenlange wachttijden. De inzet van bureaus, zoals: Rijbewijsbelang, blijkt niet voldoende. De rijbewijzen van senioren worden daarom nu met één jaar verlengd. Voor de medische keuring zullen zijn een arts moeten bezoeken. Dit is een dienst die Rijbewijsbelang helaas niet aanbiedt.

Bij verlengen rijbewijs C of D

Bus- en vrachtwagenchauffeurs zitten dagelijks vele uren op de weg. Hiermee zijn zij een bepalende factor in de verkeersveiligheid. Zij moeten zich – vaak 8 uur per dag – focussen op het overige verkeer. Daarnaast kan het voertuig – door de omvang – veel schade aanrichten. Deze chauffeurs moeten bij het verlengen van een C- of D-rijbewijs daarom altijd een medische keuring ondergaan.

Na een vorderingsprocedure

Sommige mensen komen in aanraking met de politie. Zij kunnen op basis hiervan in een vorderingsprocedure terecht komen. In het geval van drank- of alcoholmisbruik neemt een keuringsbureau, zoals Rijbewijsbelang, een bloed- of urinetest af. Tevens gaat u in gesprek met een psycholoog en psychiater. Zij zullen vragen stellen over uw gezondheid, gewoontes en rijgedrag. Op basis hiervan wordt een rapportage gemaakt.

Op eigen verzoek

Heeft u geen of minder vertrouwen in uw eigen rijvaardigheden? Dan kunt u een beoordeling bij het CBR aanvragen. Let wel: deze is bindend en heeft gevolgen voor de geldigheid van uw rijbewijs.