20 januari 2022

Wat is loopbaanoriëntatie en begeleiding?

2 min read

Wanneer je op de middelbare school zit, zal je deze termen vast wel eens een keer voorbij horen komen. Op de meeste scholen is dit namelijk een verplicht onderdeel van je examen. Zoals de naam al zegt helpt dit onderdeel je met je loopbaan. Hierdoor zal je verschillende taken moeten verrichten om erachter te komen wat jouw loopbaan gaat zijn. Dat is niet niks, het is namelijk lastig om dit al te weten op een jonge leeftijd. Gelukkig zit hier begeleiding bij en zal je stap voor stap begeleidt worden door dit process. Sterker nog, het is zo belangrijk dat er ook afhankelijke partijen zijn zoals Simulise.com.

Wat is loopbaanoriëntatie?

Een loopbaanoriëntatie helpt mensen bij het maken en uitvoeren van geïnformeerde onderwijs- en beroepskeuzes, ook wel lob opdrachten. Een programma voor loopbaanbegeleiding ontwikkelt de competenties van een individu op het gebied van zelfkennis, educatieve en beroepsmatige verkenning en loopbaanplanning. Door de loopbaanoriëntatie leer je als een individu dus de kennis, vaardigheden en ervaringen te werven die je nodig hebt in je toekomst. Onder andere voor studie en werk. Dit houdt dus in dat je leert hoe je jouw kennis, vaardigheden en capaciteiten kan verbreden. Het helpt je jouw besluitvorming vaardigheden te verbeteren maar ook om je gevoel van eigenwaarde en motivatie te vergroten. Deze punten zullen namelijk alleen maar belangrijker worden in de toekomst.

Wie heeft baat bij een loopbaanoriëntatie?

Iedereen profiteert: jongeren en volwassenen, mannen en vrouwen, gehandicapten, kansarmen, minderheden, beperkte kennis van het Engels, gevangenen, drop-outs, alleenstaande ouders, ontheemde huisvrouwen, leraren, bestuurders, ouders en werkgevers. Omdat iedereen baat kan hebben met een loopbaanoriëntatie en begeleiding worden deze councelingen op veel verschillende plekken gegeven. Denk hierbij aan de basisschool, middelbare school en universiteit. Daarbij is het ook zeer bekend bij loopbaancentra;s gemeenschapsorganisaties en bedrijfsorganisaties. Eigenlijk overal waar gewerkt wordt met of voor mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *